En plats för resenären

15 november 2019 admin

Sedan de första civilisationerna har det funnits olika former av inrättningar som erbjudit resenärer kost och logi. Behovet av denna typ av verksamhet har alltid funnits och erbjudit tidsenliga tjänster såsom stallplats för hästarna man tog sig fram på. I Sverige kallades hotell till en början för gästgiveri och som namnet lyder var gästen i fokus. År 1734 slogs gästgiveriförordningen i Sverige fast vilket satte tydliga regler för vilken service som förväntades. Bland annat fick man ej bjuda gästerna på härsket smör, skära brödskivor tjockare än ¼ tum eller duka med smutsiga servetter.

 

 

Hotell i Sverige

 

Reglerna för att bedriva ett gästgiveri har idag uppdaterats och så har även namnet. Ordet hotell härstammar ifrån det franska ordet Hôtel som i sin tur kommer ifrån ordet Hôte som betyder gäst. Det första svenska hotellet öppnades 1808 i Göteborg, Bloms Hôtel. Idag finns det en mängd hotell i Sverige, från Riksgränsen i norr till Smygehuk i söder. Det är allt ifrån lyxiga hotellkomplex till enklare vandrarhem. I takt med att fler och fler hotell öppnades världen över började man klassificera och göra avgreningar för att lättare hitta det hotell som passar en bäst. Idag har vi ett klassificeringssystem baserat på stjärnor, där en stjärna är lägst och fem stjärnor är högst. Det finns även olika avgreningar såsom hotell, motell, vandrarhem, bed and breakfast samt olika logilösningar såsom halv- och helpension.

 

Boka hotell

 

För att boka ett rum på ett hotell behöver man inte längre kontakta hotellet i fråga utan istället jämföra en mängd olika hotell, se över deras serviceerbjudande och hitta en prisklass som passar en bäst. För detta finns en rad olika jämförelsesajter som har samarbeten med hotellen. Man kan även göra en enkel sökning på nätet för att hitta mysiga pensionat och liknande. Här finns ett tips på ett bed and breakfast i Gävle.

Fler nyheter